Deixa un comentari

La Fonda Europa


El record de Josep Pla i Eugeni Xammar fa que entreu a la Fonda Europa amb un cert respecte, amb la certesa que els seus fogons faran honor a la paraula donada per aquests prohoms.
Els cambrers elegantment uniformats i el menjador amb el seu parament, es corresponen amb el nostre desig de canviar, un cop a l’any, els ambients més de pagès per un més cosmopolita.
Personalment he trobat a faltar el gran tovalló blanc que han canviat per un que recorda aquells vells mocadors de manyà, res a dir però.

Hem començat amb el bol d’amanida i quatre cargols al pebre per obrir la gana.
El Sr. Vilarrodà ha demanat un plat de bacallà amb tomàquet que ha trobat excel·lent.
Els Srs. Suriñach, Massós, Anfruns i jo mateix, engrescats per l’acompanyament dels naps, ens hem decidit per uns peus de porc. I aquí us hem de dir que eren dolços, tot i que l’absència de sal és saludable, en aquest cas ens ha trencat les oracions. Aquest guisat ja no ha tingut reparació ni amb la sal afegida.
Malgrat tot, l’àpat a estat complert amb cafè, copa i la tertúlia afinant les decisions de vot per les eleccions al Parlament.
Tot plegat en una jornada de reflexió sabent que a partir demà a Catalunya, canviarem la història.

Josep Pla va escriure el 1972:

El meu vell amic Paco Parellada dirigeix l’Hotel Europa de Granollers, que presenta un excel·lent restaurant per a cada dia que es converteix en el més gran establiment de restauració pública de tot el Principat els dies de mercat. En un dels darrers mercats (tardor de 1970) hi foren servits 1.700 coberts. És una xifra considerable. El meu amic em parla dels pollastres i em diu:

En aquest país hi ha tres classes de pollastres: els anarquistes, o sigui els que fan la vida lliure, mengen i divaguen, de vegades, molt lluny de la seva masia habitual, que són anomenats gratapallers; els socialistes, que són els de granja, viuen estabulats i immobilitzats; i el pollastre senyorial, que és el millor que hi ha: la polarda. Però aquests darrers passen molt alts i només són menjats per persones assenyades en dies molt assenyalats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: