Deixa un comentari

El xarop de pinya d’avet


Quan el pare era jove fèiem alguna excursió a La Molina per recollir les pinyes dels avets amb el propòsit de fer-ne xarop de pinya.
Tot i la meva curta edat ja considerava que era una tasca perillosa, ell s’enfilava fins al cim dels avets per arribar a collir les pinyes més tendres, des de baix veia fimbrajar la punta d’aquells arbres altíssims pensant que es podien trencar en qualsevol moment.
El pare les anava arrencant i llençant a terra, jo les collia i anava omplint una saca. Quan ja en teníem prou agafàvem el tren i tornàvem cap a casa. A més de la dificultat física per obtenir les pinyes, també cal tenir en compte que, actualment, recollir qualsevol tipus de pinya boscana està prohibit.
El procés d’elaboració del xarop és senzill, es tracta de que les pinyes desprenguin els seu suc, es tallen les pinyes en rodanxes i, depenent de la quantitat, es poden col·locar dins un sac de tela que fa de contenidor i de filtre. Anem posant una capa de pinya i la cobrim de sucre, i així anem alternant capes. El sucre ha de ser abundant perquè es faci força xarop. Llavors només cal penjar aquest sac i deixar que el suc vagi degotant a través de la tela i recollir-lo en un recipient.
El resultat és un xarop una mica espès de color rogenc que s’ha de deixar reposar un temps i es pot guardar durant anys. De fet, com més temps passi, molt millor, perquè amb el transcurs del temps el xarop guanya en qualitat i concentració. És expectorant i diuen que va molt bé per a la tos.


Però a part del vessant curatiu, alguns restauradors andorrans com Michel Baylocq (El cresper, Encamp) l’han inclòs a la seva cuina per donar un toc diferent a una terrina de fetge gras d’ànec, endolcir una salsa d’un estofat de senglar, elaborar-ne una vinagreta, i fins i tot per fer-ne un gelat ben bo i sorprenent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: