Deixa un comentari

El porró


A casa durant molts anys hi va haver el porró a taula, tal com era costum a casa dels avis, a pagès, que sempre era al mig de la llarga taula com a senyal de benvinguda, a ma de qualsevol parent o veí que passés a saludar.

Aquest estri quotidià i familiar sembla que perd presència a la modernitat del dia a dia, però quan ens trobem en colla per beneficiar-nos un bon àpat o fem un àpat per lliurar-nos a la bona companyia sovint hi sol ser present. Les seves corbes ancestrals formen part del nostre imaginari i de la nostra cultura.
Tenim una gastronomia de projecció mundial, doncs reivindiquem-nos de la manera més amical, aixequem el porró i oferim una libació als déus i als homes de bona voluntat, bevem.

Això si, que sigui un  Empordà, o un Penedès, o un Priorat, Montsant, Alella, Pla de Bages, Terra Alta, Costers del Segre…

Menystingut, el porró ha sobreviscut a modes, tendències, novetats. Fidel al principi de beure de gust i amb mesura, encara és viu per testimoniar que, mentre hi hagi colles, cultura de terròs o de mar, és un dels dipositaris més escaients per al vi, el qual és la nostra cultura, com el veure sortir el sol o com obrir la finestra del cel a la lluna. El porró… forma part del patrimoni de l’alegria de viure, del dia a dia, de la festa, dels àpats sota el garrofer, a la taula del jardinet de la torreta o a la cuina de casa,…

Pere Tàpias

De la vasta sèrie d’estris i artefactes que constitueixen la cultura material de catalana, sens dubte el porró és el més bonic i el més gallard de tots, les seves línees sòbries i alhora gentils li donen una elegància selecta i un tall subtil i delicat, que el fan a la vegada arrogant i humil i li donen un sentit estètic i una plasticitat que l’eleven a veritable objecte d’art.

Joan Amades

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: