Deixa un comentari

El pa


Ja fa molt, per berenar menjàvem llonguets i panets de Viena amb xocolata, i els que vivien a pagès i no es feien el pa baixaven al poble a comprar-lo, es quedaven pans de dos quilos, el pa de pagès. Quan s’anava a comprar el pa i la peça no feia el pes s’hi afegia la torna, la llesca necessària per arribar al pes exacte. El pa es guardava en un calaix i es llescava a ma, en encetar-lo se li feia el senyal de la creu rascant-lo amb la punta de la ganiveta. A part del pa amb tomàquet, fèiem pa torrat amb oli i sal sovint fregat amb all, i pa amb vi i sucre.

El seu contingut en greixos és inferior al del pa comú. La crosta també és més gruixuda i per tant la molla es conserva flonja més dies. Pa rústic normalment rodó, grenyat, elaborat amb farina de blat, farina de sègol, aigua, sal i massa mare natural. Té una molla generosa i la crosta gruixuda, així com un cos dens i molt gustós. Aquest pa es conserva durant bastants dies, sempre que no el compreu tallat. És el clàssic preferit per menjar sucat amb tomàquet.

El pa de Viena és una varietat que habitualment es presenta en petites peces (panets). Aquest pa format a mà, de molla suau, crosta brillant i lleugerament cruixent té una textura especial que s’aconsegueix en incorporar a la fórmula greix i sucre per accelerar l’enfornada. El greix ajuda a aconseguir la suavitat de la crosta.

El llonguet és un pa de superfície consistent i molla densa, esponjosa i elàstica que s’elabora amb un massa de farina de blat, aigua, massa mare natural, llevat biològic i sal, fornejada. La crosta acostuma a presentar un solc tot al llarg de la seva part superior. En ser un pa petit, de no més de 100 g. de pes, el fan molt adequat per fer entrepans, però també els restaurants el prefereixen per servir-lo com a ració individual.

AnatLlonguet1

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: