1 comentari

El cigró d’Oristà


A l’últim esmorzar, al Santa Eulàlia de Puig-Oriol, ens varen assabentar de l’existència d’una varietat de cigró, el cigró d’Oristà.
Els veïns d’Oristà, tot i no comercialitzar-lo, han mantingut el cultiu d’aquest llegum per a consum propi.
Aquesta varietat de cigró es caracteritza per ser més petit que el cigró habitual i amb pell molt fina, és molt gustós i de cocció ràpida.
En Miquel Rovira i la Imma Costa, del Mas Terricabras d’Oristà, varen aconseguir sis quilos de llavor autòctona de cigrons d’Oristà per plantar en una quartera de terreny amb l’objectiu de recuperar aquesta varietat local, conrear-la per comercialitzar-la i aconseguir tenir un producte directament vinculat el poble d’Oristà, diferenciat i de qualitat. El 2010 n’han collit una tona.

El cigró d’Oristà és una varietat no determinada de l’espècie Cicer arietium de petit calibre, de menys d’1 cm de diàmetre. El conreu comeñça ben entrada la primavera. Cap al juliol es produeix la floració, i la collita es fa entre final d’agost i començament de setembre. És un conreu de secà, la qual cosa comporta que els rendiments siguin poc importants però en garanteix una més gran qualitat. Un cop collits, els cigrons es deixen reposar durant uns dies i després es baten, per més endavant conservar-los en cambres on es mantinguin secs i ventilats, lluny de la humitat.

Cigró d'Oristà                      Cigró d'Oristà Mas Terricabras

One comment on “El cigró d’Oristà

  1. […] de la Fonda, que ens fa cinc cèntims de la importància dels productes de proximitat, com els cigrons d’Oristà que ens serveix. Tot parlant lamenta que al jovent no els agradi els horts, la primera font dels […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: