Deixa un comentari

La mongeta o fesol


El plat típic i tòpic, mongetes. A qualsevol àpat del dia.

La mongeta o fesol és la llavor o tavella de la mongetera. La majoria de tipus de mongetes són d’origen americà i té molta variabilitat en formes, colors i mides, però també n’hi ha d’autòctones de la conca del mediterrani. Tot i que se’n coneixen prop de 300 varietats entre blanques, negres, pintes, vermelles, etc… ens ocuparem bàsicament de les varietats que trobem a Catalunya.

Carilla
el gra és petit i de color blanc cremós, amb una línia negra i gust característic. Prové de la India i est d’Àfrica, i és de les varietats que no prové d’Amèrica. Són les mongetes que menjaven els grecs i els romans, per tant a Catalunya ja es menjaven abans del descobriment d’Amèrica. A la zona nord, concretament a l’Empordà, són molt apreciades i se les anomena fesolets.

Mongeta de Sant Pau
la seva zona d’origen és la Garrotxa. És petita, de color blanc i de forma rodona. 
És molt saborosa, amb molta proteïna i poca fibra.

Mongeta del Ganxet
varietat amb molta tradició a Catalunya, es cultiva a la zona de la Selva, el Vallès i el Maresme. És de color marfil i de gra mitjà, de textura fina i cremosa. Té una producció i consum limitats. Es desconeix l’origen d’aquesta mongeta I, fins fa pocs anys, era un producte més de la pagesia, que les cultivava només per a consum propi. A pesar del retrocés de l’agricultura, les mongetes del ganxet han augmentat la seva producció gràcies al prestigi adquirit els últims anys. El preu és elevat.

Els plats tradicionals es caracteritzen per la seva contundència al incorporar productes derivats de la matança del porc o diversos tipus de carn de caça. Si a la zona de Castella, les mongetes s’acompanyen de “morcilla”, a Catalunya no hi ha fesols o mongetes que no vagin acompanyats de botifarra. Una excepció és el típic plat “moros i cristians”. Aquí, les mongetes sempre negres, van combinades amb arròs.

Les “potxes”
Són mongetes tendres, a la fase prèvia a l’assecat, que es cultiven i es consumeixen principalment a Navarra. La temporada és molt curta, coincideix amb el final de l’estiu durant les últimes setmanes de setembre. Les de més fama són les de Sangüesa. Fora de temporada s’ha de recórrer a les envasades.

Per disminuir una mica les conseqüències derivades de la menja de mongetes (flatulències), hi ha qui durant la cocció hi afegeix una branqueta de fonoll o anís verd.

 Recepta

Mongetes sortint de l’olla amb rosta de cansalada

Ingredients

100 gr. de mongeta seca remullada 12 hores
2 l. d’aigua
1 ceba
1 pastanaga
2 dents d’all
sal
2 talls de cansalada grassa

Elaboració
Posarem a bullir la mongeta des de zero amb la ceba, la pastanaga i l’all. Procurarem que l’aigua no bulli, sinó que “tremoli”. Podem tapar l’olla, però vigilant perquè ens farà una espuma que haurem de retirar i així evitarem que es vessi. Depenent del tipus de mongeta trigarà entre 45 minuts i 1 hora i mitja a coure. L’haurem d’anar provant. Quan sigui cuita hi tirarem la sal i la reservarem amb l’aigua. Si veiem que mentre cou ens bull massa, podem afegir-hi uns glaçons per parar una mica la cocció. Hi ha qui, a mitja cocció, canvia l’aigua (d’això se’n diu espantar la llegum). És important que l’olla on coem la llegum sigui suficientment grossa perquè pugui créixer i augmentar bé de volum i també que no la remenem per no trencar-la. 

Per bullir-les les haurem posat prèviament en remull 12 hores abans, això farà escurçar el temps de cocció. És important afegir la sal cap al final de la cocció, ja que l’aigua serà menys dura durant la cocció, la mongeta s’estovarà més i no s’espellofarà.

Per fer la rosta la posarem en una paella a foc molt suau i que vagi fonent tot el greix. Quan sigui ben transparent apujarem el foc de manera que s’enrosseixi i ens quedi cruixent. També veurem que la cotna s’infla. Retirem del greix i l’assequem amb una mica de paper per treure l’excés d’oli. 

http://www.canjubany.com/receptes/mongeta.pdf

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: