Deixa un comentari

Pèsols de Llavaneres


Les primeres notícies precises sobre el pèsol a Llavaneres daten del segle XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialització a Barcelona des de la meitat de l’hivern. Les referències perduren durant els segles XIX i XX. Durant els anys trenta, hi ha constància del vigor de la producció de pèsols i de l’exportació d’aquest producte a França.

A Llavaneres es conrea l’anomenat pèsol garrofal, la presència d’una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la seva gran dolçor. Es sembra cap al mes d’octubre en terrenys silicis i arenosos. La llavor que es fa servir, la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Pels voltants de març comença la collita, que s’allarga durant un o dos mesos.

 [pèsol.jpg]

Recepta de pèsols ofegats
Ingredients:

  • 1 kg – Pèsols desgranats
  • 2 – Cebes tendres
  • Sal
  • Aigua

Preparació:

Estofeu la ceba a foc suau en una cassola amb una mica d’oli fins que es comenci a estovar.
Afegiu-hi els pèsols i tapeu la cassola amb un plat amb aigua.
Deixeu-ho a foc lent fins que els pèsols estiguin cuits, tot sacsejant de tant en tant la cassola.

Variacions:
Es pot fer amb ceba seca en comptes de tendra.
Es poden afegir unes fulles d’enciam tallades a la juliana al moment de posar els pèsols a la cassola.
Després de sofregir la ceba s’hi pot afegir cansalada o pernil tallats a daus, o salsitxes.
També s’hi pot afegir una mica de sucre.
Una mica abans que els pèsols estiguin cuits s’hi pot posar botifarra negra o blanca, o bull.
S’hi pot posar un tall de sobrassada.
S’hi poden afegir unes carreretes al final de la cocció, saltades prèviament amb all i julivert.
S’hi pot posar una picada d’ametlla, alls i galetes al final.

Categoria: Verdures.

Autor de la recepta: Corpus Culinari Català

Per en Jordi.

 

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: