Deixa un comentari

Crema catalana o Crema de Sant Josep


 Un dels costums gastronòmics de la diada de Sant Josep, 19 de març,  és la menja de crema catalana. La crema cremada, crema catalana o crema de Sant Josep està feta amb llet, ous, sucre, midó en flor, canyella i llimona llet. Que la pastisseria típica d’aquesta diada sigui a base de llet no és casualitat sino que respon al fet que, en aquestes dates, la llet dels animals comença a abundar, doncs les vaques ja han vedellat i les ovelles ja han xaiat. Antigament, només es menjava crema de Sant Josep el dia 19 de març, juntament amb el mató – també dit de Sant Josep- que aquell dia era guarnit amb flors de paper, blanques o de colors diversos. Hom creu que aquests productes de llet tendra haurien format part de les ofrenes dedicades a velles divinitats d’aquest moment de l’any.

Ingredients:
  • 1 litre – Llet
  • 1 branca – Canyella
  • 1 tros – Pell de llimona
  • 200 g – Sucre
  • 8 – Rovells d’ou
  • 40 g – Midó

Preparació:

Feu bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona.
En un bol barregeu els rovells d’ou amb el sucre.
Afegiu-hi la llet colada amb el midó dissolt.
Poseu la barreja al foc, remeneu sense parar amb el batedor fins que arrenqui el bull i traieu-la tot seguit.
Aboqueu la crema en plates o en cassoletes individuals i deixeu-la refredar.
Abans de servir-la espolseu sucre per sobre i passeu-hi per sobre una planxa o pala de ferro ben roent.

Variacions:
En lloc de midó es pot fer amb farina de blat de moro o una altra fècula, que afegireu als rovells barrejats amb el sucre.
Es pot menjar sense cremar; en aquest cas s’hi pot posar un paper d’estrassa per sobre de la crema perquè no es faci crosta.
Es pot menjar acompanyada de galetes o de carquinyolis.

Autor de la recepta: Corpus Culinari Català

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: