Deixa un comentari

Temps d’almanacs, calendaris i agendes


Des que l’home és home ha tingut necessitat de regir-se per calendaris, de trobar un sistema per mesurar el temps i, així, poder-se anticipar als ritmes de la vida i les estacions. És per aquest motiu que, cada principi d’any, apareixen almanacs, calendaris i agendes a tort i a dret perquè cadascú hi pugui apuntar els seus nous propòsits, nous objectius, noves cites i renovats desitjos, i pugui informar-se dels sants, les fires i les festes majors que tenen lloc arreu del país.

Amb aquesta voluntat va néixer, el 1861, el Calendari dels Pagesos, la publicació degana d’aquestes característiques. Entre les seves 28 pàgines s’hi poden trobar tots els mercats setmanals que es realitzen Catalunya, les fires i les festes majors, així com un calendari mensual de les pràctiques agrícoles més adients per al camp, l’horta, el jardí, els arbres fruiters i l’avicultura. També s’hi detallen els sants de cada dia i l’hora en què surten i es ponen el sol i la lluna, amb dades extretes de l’Observatori Astronòmic de Cadis.

La portada de la publicació és exactament la mateixa des de 1863, en què s’hi reprodueix la roda perpètua ideada pel frare mestre Domènec Varni, que prediu si la terra serà fèrtil o estèril durant l’any en curs. Amb una tirada de 60.000 exemplars, el Calendari dels Pagesos s’ha editat sempre en català, a excepció del període franquista comprès entre 1941 i 1975. A partir de 1976, l’editor Estanislau Tomàs va fer-se càrrec de la publicació del degà dels calendaris catalans, moment en què el va retornar al seu idioma originari. Tomàs recorda que, anteriorment al Calendari dels Pagesos, abans ja existia el Calendari del Pagès, editat per l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, “molt voluminós, amb moltes dades econòmiques”, per bé que actualment ja no es publica. El calendari està il·lustrat, des dels anys 20 del segle XX, amb dibuixos de Ricard Opisso, qui fou membre del col·lectiu artístic Els Quatre Gats.

Seguint l’estela del Calendari dels Pagesos, el 1875 va néixer el Calendario Religioso, Astronómico y Literario arreglado al Meridiano de Barcelona según el horario de España, popularment conegut com a ‘calendari de l’ermità’, del qual se n’imprimeixen uns 48.000 exemplars. Fundat pel besavi de l’actual editor Estanislau Tomàs, originàriament va ser pensat per ser d’utilitat a la gent dels Pirineus, des de Catalunya, a Navarra, passant per Andorra i l’Aragó. Estanislau Tomàs explica que el seu besavi es va inventar el personatge del fra Ramon, que deia ser un ermità dels Pirineus, i li’n va atribuir l’autoria.

Amb una estructura fonamentalment similar a la del Calendari dels Pagesos, amb el santoral, les hores de sortida i posta del sol, les dates de les festes i fires, també conté textos històrics, arqueològics, astronòmics i costumistes, alguns dels quals, d’un temps ençà, han començat a estar redactats en català.

Molt més jove en el temps és l’Agenda Almanac del Cordill, aparegut el 2002 “com un petit homenatge al Calendari dels Pagesos”, explica l’editor, Narcís Clotet. Plasma costums, festes, tradicions, dites, receptes, remeis casolans, observacions dels avis, apunts de Joan Amades, Antoni M. Alcover, Joan B. Moll o Jacint Verdaguer. Segons Clotet, la intenció de l’almanac és “fer una actualització de la tradició. Intentem rescatar i renovar tot allò que encara perviu i que cal honorar”.

Bona part de l’almanac es nodreix també dels coneixements del pagès solsonenc Felip Vendrell, autor del llibre Històries de l’amor pagès, i compta amb una àmplia gamma d’il·lustracions de la dibuixant Sol Cots. Amb 18.000 exemplars a la venda i un disseny més fresc que els seus predecessors, la principal característica física de l’Almanac del Cordill és, precisament, el cordill. Cada exemplar ve relligat amb un tros de cordill que facilita desar-lo en qualsevol lloc: “és útil per penjar a la caseta de l’hort, per exemple”, comenta Clotet.

El Grup El Punt, des de fa uns anys, edita també L’Agenda de Fires i Festes de Catalunya, una àmplia guia de més de 400 pàgines amb fotografies a tot color de les principals fires, festes i celebracions del país, acompanyades d’una breu explicació dels trets característics més distintius. El contingut de l’agenda es pot trobar també actualitzat a la seva pàgina web. La pàgina, a més, permet descarregar-se el calendari festiu català al calendari del propi ordinador.

Menció especial mereixen els calendaris que regalen les entitats bancàries del país. Tot calendari és el retrat d’un poble o una cultura i, en aquest sentit, enguany sobresurt el treball de Caixa Manresa, Un any de tradicions, que plasma les principals manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana de cada mes a partir d’esplèndides fotografies i fotomuntatges.

Més informació:
Calendari dels Pagesos i Calendario Religioso, Astronómico y Literario. Telèfon: 932.107.813.
Almanac del Cordill. Telèfon: 932.840.352.

Tot l’any Bernat Ferrer (festes.org)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: